Välkommen att vaccinera dig

citikliniken senior

Vi reser som aldrig förr oavsett ålder och därför desto viktigare att vaccinera sig och sina anhöriga, vare sig det gäller att åka utomlands eller till kusten i Roslagen. Vi har de flesta resevaccinerna och ger råd inför resan eller annat som hör vaccinationer till. Var alltid ute i god tid när du behöver vaccinera dig.

Vi vaccinerar även inför säsongsinfluensor och det är gratis för riskgrupper.

Du kan läsa mer om alla typer av vaccinationer på Citiklinikens hemsida.

Kontakta/Besök ossCITIKLINIKEN SENIOR
VaccinationerCITIKLINIKEN

- Det är gratis att vaccinera sig för säsongsinfluensan om du tillhör en riskgrupp.

SäsongsinfluensanCITIKLINIKEN

Influensa-Lunginflammation

citikliniken senior

Influensan kommer varje år till Sverige under vinterhalvåret och brukar vara som mest intensiv i januari och februari.  Viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år och det ä svårt att undvika spridning. Runt 100 000 personer i Stockholms län smittas årligen. Man börjar smitta redan ett dygn innan symtomen bryter ut, så man kan vara smittbärare utan att veta om det. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Smittrisken är större inomhus än utomhus.

Äldre tillhör riskgrupper

För de flesta innebär influensa att man blir febrig, snuvig, får huvud- och ledvärk och får stanna hemma någon vecka. Men hos äldre personer, gravida och personer med kroniska sjukdomar kan influensan utvecklas till en allvarlig sjukdom, som till och med kan vara livshotande.

Äldre och kroniskt sjuka som får influensa blir dessutom extra mottagliga för andra infektioner, framförallt lunginflammation, som också är en allvarlig sjukdom. För att skydda dig mot lunginflammation erbjuds du även vaccin mot pneumokocker. Det är den vanligaste bakterien som orsakar lunginflammation.

Vaccinet mot influensa brukar innehålla tre olika influensatyper eftersom det kan vara flera olika utbrott under ett år med olika influensavirus.  Världshälsoorganisationen, WHO, bestämmer i februari varje år hur vaccinet för kommande säsong ska sättas samman. Vaccinet innehåller de viktigaste av de virusstammar som cirkulerar i världen och som förväntas nå Europa under vinterhalvåret.

Minska risken med vaccination

Genom att vaccinera dig kan du minska risken för svår influensa och lunginflammation med 30-50 procent. Du kan ta influensavaccinet och pneumokockvaccinet vid samma tillfälle.

Varje år kommer nya influensavirus och därför behöver du vaccinera dig på nytt inför varje influensasäsong. Däremot räcker det för de flesta vuxna att ge pneumokockvaccination bara en gång.

- Seniormottagningen är anpassad för dig som är 75+

Mottagning för seniorer 75+

citikliniken senior

Ring bara 020 - 118 118 och dröj kvar så kommer du i kontakt med din egen vårdkontakt på vår mottagning.

Seniormottagning

För dig som kommit en bit längre på livets resa, har vi en Seniormottagning anpassad för 75+ och som även håller samman din vård och omsorg i hemmet och är helt integrerad med hemtjänsten, hemsjukvården och hemrehab samt vårt demensteam vi behov.

Vi gör hjärt-kärl utredningar, lungfunktion och hanterar din diabetes samt mycket mera.

Vi erbjuder också privatvård om du så önskar. Självklart kan du också enkelt boka tid på nätet och läsa din journal och recept. Det går bra att boka tid med vår online läkare.

Region Stockholm

Vi arbetar på uppdrag av Region Stockholm och erbjuder vårdcentralens fulla kompetens med utredning, diagnostik och behandling.

Karolinska

Vi har ett fullt utrustat laboratorium för medicinska provtagningar och samarbetar med Karolinska Universitetslaboratoriet.

Vård och Omsorg

citikliniken senior

En sammanhållen och personcentrerad vård och omsorg för dig som är 65+

VårdcentralCITIKLINIKEN SENIOR
HemvårdCITIKLINIKEN SENIOR
SeniorserviceCITIKLINIKEN SENIOR

Seniorportaler

citikliniken senior

Besök gärna våra exklusiva portaler Seniorbutiken, Seniorrådet och Seniorakademin.

SeniorbutikenCITIKLINIKEN SENIOR
SeniorrådetCITIKLINIKEN SENIOR
SeniorakademinCITIKLINIKEN SENIOR